/Files/images/2024/c9992eb20dd19ae4b6b8050854059b7e-0.jpg

/Files/images/2024/c9992eb20dd19ae4b6b8050854059b7e-1.jpg

Щодо запобігання поширенню грипу,ГРВІ та COVID-19

Як захиститись від гепатиту А

Як говорити з дітьми про вакцинацію: поради від ЮНІСЕФ

/Files/images/2023/23.jpg

/Files/images/2023/24.jpg

Імунітет

Коронавірус

Як уникнути харчових отруєнь влітку

ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ – НАЙЦІННІШЕ НАДБАННЯ ЦИВІЛЬНОГО СУСПІЛЬСТВА

Основні показники фізичного здоров’я дітей:
• нормальне функціонування всіх органів та систем організму, їх ріст і розвиток, що виявляється й підтверджується віковими антропо – і біометричними показниками;
• відсутність хвороб або поодинокі захворювання.
Основні показники психічного здоров’я дітей:
• достатній або високий рівень розвитку психічних процесів: уважність, активність, міцність та обсяг пам’яті;
• наявність розумових здібностей;
• розвинуте мовлення;
• доброзичливість, оптимізм, стійкість до стресів пізнавальних та емоційних.
Показники духовного здоров’я дітей:
• радісне світосприйняття;
• чистота думок і спонукань;
• культура мовлення і поведінки;
• культура здоров’я;
• наявність морально – етичних якостей.
Основні показники соціального здоров’я дітей:
• достатнє й урівноважене спілкування з однолітками, іншими людьми;
• швидка адаптація до фізичного і суспільного середовища;
• спрямованість на суспільно корисну справу;
• культура користування матеріальними благами.

Бережіть здоров'я дітей
Щодо останньої цифри, зазначу, що 75 відсотків хвороб дорослих беруть свій початок у дитинстві. Це - наслідок умов життя саме в дитинстві і в молоді роки.
Від чого ж залежить стан здоров'я дитини? Від чотирьох факторів: спадковості (20 %), рівня медичного обслуговування (10 %), умов середовища за проживанням (20 %), способу життя (50 %). Як бачите, шановні батьки, здоров'я дитини залежить від вас на 80 відсотків. Дитина половину часу проводить удома, 20 % - у школі і 30 % - сон. Наша школа робить усе можливе, щоб зберегти здоров'я учнів (це пріоритетний нині напрям у навчально-виховній роботі). Організовано гаряче харчування всіх двохсот учнів 1-4-х класів, проводиться щоденна ранкова гімнастика, введено три уроки фізичного виховання. Збудовано новий спортивний зал, обладнано два спортивні комплекси. У нас забезпечується соціально-психологічна адаптація дитини до знаходження свого місця в колективі класу, застосовуються здоров'язберігаючі технології на уроках (методика відповідає віковим особливостям учнів, змінюються види діяльності на уроці, щоби зменшити втому, зростає культура міжособистісних відносин «учитель-учень»). На уроках проводяться фізкультхвилинки, вправи для корекції постави, зору.
У школі озеленено навчальні кабінети, вони провітрюються, словом, знаходяться у зразковому санітарному стані. Ми не допускаємо конфліктів між учнями. Їм даються завдання з валеологічним змістом, акцентується увага учнів на особистій гігієні, необхідності боротьби зі шкідливими звичками. Для них проводяться різноманітні спортивні змагання, дні здоров'я, працює медичний кабінет тощо.
Але цих заходів недостатньо, украй необхідна й допомога батьків. Що ви, шановні батьки, можете зробити для збереження здоров'я своїх дітей? Я пораджу таке.
Проведіть перевірку здоров'я дитини за всіма параметрами: дитина щорічно повинна побувати в невропатолога, хірурга, ортопеда, окуліста, отоларинголога, стоматолога, педіатра, здати аналізи. (Проведеного медогляду у школі недостатньо, щоб визначити стан здоров'я дитини.)
Частіше спілкуйтеся з дитиною, адже менше хворіють ті діти, які часто спілкуються з батьками. Це довели шведські вчені.
Постарайтеся, щоб у сім'ї було побільше радості, посмішок: сміх, радість посилюють імунну систему, позитивно впливають на нервову систему, покращують загальне самопочуття, на 50 відсотків зростає продуктивність навчання.
Зверніть особливу увагу на гігієну зору (зір дітей катастрофічно падає). Не давайте дітям дивитись телевізор більше 1-2-х годин на день. Потурбуйтеся, щоб на робочому місці (столі) дитини було достатнє освітлення. Дитина не повинна читати лежачи. Після 45-ти хвилин підготовки домашніх завдань треба робити перерву.
Зверніть особливу увагу на дотримання гігієни слуху: мити вуха регулярно, не слухати гучної музики, не виходити на мороз без шапки.
Треба стежити, щоб ваша дитина не тягнулась до шкідливих звичок. Звертайте увагу на її харчування. Щодня пропонуйте дитині погризти моркву, таким чином «убиваючи двох зайців»: підгодуємо очі вітаміном А та зміцнимо зуби. На сніданок давайте дитині горіхи, родзинки, курагу - це для посилення мозкової діяльності, а також сир - для зміцнення кісток. Хай вона бере із собою до школи бутерброд. Переконайте дитину у шкідливості чіпсів, ароматизованих сухариків і солодких газованих напоїв (ці продукти забрані зі шкільного буфету, але діти купують їх у торговельній мережі міста). Неправильне харчування призводить до хвороб: діабету, ожиріння, карієсу, гіпертонії, атеросклерозу, серцевих нападів.
Вирощуйте кімнатні квіти. Рослини очищають повітря, насичують його киснем. Старайтеся спільно з дитиною побільше бувати на свіжому повітрі.
Зверніть особливу увагу на поліпшення особистої гігієни. Допоможіть дитині скласти та дотримуватись режиму праці й відпочинку. Лягати спати вона повинна в один і той же час. Перед сном обов'язково треба побувати на свіжому повітрі, прогулятися. У цей час не рекомендуються рухливі ігри, заняття фізкультурою, проте бажане читання спокійних і добрих книжок. Уранці дитина не повинна різко підійматися з ліжка: за ніч між хребцями накопичується рідина, а тому необхідно кілька разів потягнутися, щоб дати можливість хребту «прокинутись». Біля ліжка покладіть масажний килимок із гумовими шпильками, щоб, підвівшись уранці, дитина кілька хвилин потопталась на ньому, подразнюючи активні точки на стопах, приводячи себе в бадьорий стан.
Використовуйте в повну міру засоби народної медицини. Щодня половинка голівки часнику зменшує ризик серцевих захворювань у дорослому житті на 25 відсотків, сік кропиви, споришу зупиняє кров, настоєм ромашки, звіробою лікують горло, мати-й-мачуха позбавляє кашлю тощо.
Критичний рівень здоров'я й фізичного розвитку дітей змусив Міністерство освіти і науки України 22 лютого 2005 року видати наказ «Про проведення моніторингу стану фізичного, психічного й морального здоров'я учнів».
Шановні батьки! Треба зробити все, що залежить від вас, щоб ваші діти були здоровими.

Раціональне харчування – провідний фактор у формуванні здоров`я дітей будь-якого віку

Досить часто діти страждаютьзахворюваннями шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної, нервової систем, органів кровотворення. Значно "помолодшала" виразкова хвороба шлунку та дванадцятипалої кишки. Діти частіше страждають на алергійні захворювання, у тому числі на бронхіальну астму, атипічний дерматит. Це далеко не повний перелік.

Більшість захворювань виникає внаслідок порушення обміну речовин із-за нераціонального харчування. До раціону дитини потрапляють неякісні, хімізовані продукти харчування. Якщо мати відмовляється від грудного вигодовування та ще невірно підбирає суміш, вона лишає дитину шансу отримати здоровий життєвий старт.

Склалась уява про те, що дитя можна переводити на дорослий стіл з року. Невірно! Формування здоров'я йде до трьох років, тому до цього віку харчування повинно бути спеціальним дитячим.

Для дитячого харчування неприйнятні: ковбаса (особливо низько - сортова, дешева), маргарини, майонез, кетчуп, плавлені сирки, чіпси, сухарики та молочні продукти з тривалим строком придатності, міцні бульйони, напівфабрикати, річкова риба, копчені продукти, газовані напої та інше. Перелічені продукти не лише не сприяють здоровому, гармонійному розвитку організму, вони, швидше, віднімають дитяче здоров'я. Нагадую, що у дитячому харчуванні не можна замінювати м'ясо ковбасою, вершкове масло маргарином, сметану майонезом. Годувати дитину потрібно тільки якісними продуктами!

Чи безпечні сухарики, чіпси, солоні горішки?

Чіпси та сухарики смажать на олії, при цьому утворюється акриламід – хімічна речовина канцерогенної дії. Чіпси, сухарики вміщують надлишкову кількість жиру, солі, спецій, хімічних доповнень, в тому числі і небезпечний підсилювач смаку глутамат натрію.

Горіхи відносяться до олійних культур, а якщо їх ще обсмажити на олії, ароматизувати, вони можуть викликати гострий розлад травлення, прояви якого - діарея, блювання, можливі віддалені наслідки - погіршення роботи печінки, нирок, підшлункової залози, а в цілому – патологія травної системи, зниження імунітету, збільшення ризику серцево-судинних захворювань.

Чіпси руйнують клітини нервової та кровотворної систем, викликають втому та подразливість, призводять до розвитку анемій та малокрів'я. Як правило, дитина їсть сухарики, чіпси, горішки на прогулянці брудними руками, що може призвести до гострих кишкових інфекцій, глистяної інвазії.

Але не лише сам продукт, а і його обгортка не менш шкідливі. Деякі обгортки викликають рак. У всьому винний токсичний клей, який з обгортки потрапляє до її вмісту. Ціанідні сполуки клею без перешкод потрапляють через обгортку прямо до їжі. Там вони вступають у реакцію з жирами і стають ще більш небезпечними.

Головна проблема - у неякісному клею. Останнім часом у пакуванні їжі використовують не лише дешеві, а й небезпечні клеї технічного призначення, хоча це і заборонено. Продукти з техноклею особливо небезпечні для дітей, бо саме вони - масові споживачі продуктів у яскравих обгортках з фольги. Частіше за все шкідлива фольга (флексообгортка) використовується для чіпсів, печива, майонезу, кетчупу та сухариків.

- Чим можуть бути небезпечні для здоров'я дитини популярні солодощі?

Шоколадні цукерки, здоба, тістечка з кремом, жирне морозиво є високо-калорійними продуктами, до їх складу входить велика кількість жирів та вуглеводів, переробка яких потребує додаткового навантаження на підшлункову залозу. Надмірне потрапляння до організму солодощів, а з ними надлишок вуглеводів, калорій, може викликати незворотні обмінні порушення, "поломки" внутрішніх органів, що призводить до ожиріння, цукрового діабету, розвитку алергійних захворювань.

Давайте ознайомимось із складом звичайної сливово-фруктової карамелі: патока, цукор, вершки пастеризовані, олія кокосова, регулятор кислотності кислота молочна Е270, ароматизатори ідентичні природнім; барвники: диоксид титану Е171, понсо4R Е124, жовтий "сонячний захід" Е110, індигокармін Е132, волого утримуючий агент гліцерин Е422, емульгатор лецитин Е322, сіль. Пастеризовані вершки, швидше за все, соєві, а фруктами карамель лише пахне. Нічого корисного. У карамелі є свій споживач – діти шкільного віку, дорослі, але ніяк не діти двох років. З якого ж віку можна давати цукерки? З трьох років, а краще ніколи. Перевагу віддавайте якісним продуктам від провідних виробників.

Полиці магазинів наповнені різноманітними напоями. Не поспішайте купувати їх дітям. Солодкі газовані напої при регулярному вживанні небезпечні для дитини. Компоненти солодкої "газировки" також сприяють розвитку захворювань органів травлення, цукрового діабету, сечокислого діатезу, сечокам'яної хвороби, крихкості кісток, алергії, зайвої ваги, руйнуванню зубів, виникненню кофеїнової залежності. Візьмемо українську солодку "газировку", прочитаємо склад на етикетці: підготовлена вода, цикломат натрію Е952, аспартам Е951, сахарин Е954, ароматична основа, лимона кислота Е330, двоокис вуглецю, бензоат натрію Е211, має джерело фенілаланіну. Також майте на увазі, що навіть "звичайна" мінеральна вода є лікарським препаратом, яка регулює кислотність шлункового соку, використовується для корегування складу мікроелементів у організмі.

Не можна обійти увагою і такі важливі продукти як складні молочні, а точніше - вершкове масло. Вершковим маслом може називатися продукт, отриманий із вершків, який відповідає вимогам ДСТУ, жирністю не менше 82,5%. Все, що випущено не по ДСТУ, а по ТУ (технічним умовам) або жирністю менше 82,5%, вже не вершкове масло. Якщо продукт виготовлений з вершків без додачі гідрованих жирів, то це вершкове масло. Будь-яка кількість гідрованих рослинних чи тваринних жирів миттєво переводить масло до розряду маргаринів. Запам'ятайте: будь-яка кількість! Якщо у складних молочних продуктах більше 50% молока, то це "молочно-рослинний" продукт, якщо більше половини рослинного компоненту, значить, він повинен називатися "рослинно-молочним" продуктом. Теперішній поділ сурогатів на "бутербродні", "столові", "спеціально для алергіків", "для смаження" тощо – рекламні спецефекти.

Під час наукових досліджень було встановлено, що трансжири винні:

• у погіршенні якості молока матері-годувальниці, передаються з молоком немовляті;

• у народженні дітей з патологічно малою вагою;

• у збільшенні ризику виникнення цукрового діабету;

• у ослабленні імунітету;

• у порушенні ферменту цитохром оксидази, відіграє важливу роль у знезараженні хімічних речовин, канцерогенів і деяких ліків.

Встановлено, що трансжири різко знижують стійкість до стресів, а безхолестеринова дієта у десятки разів підвищує вірогідність розвитку депресії і навіть суїцидів. Про "дієтичність" маргаринів гарно обізнані "брати наші менші" – маргарин може довго лежати за холодильником, і це ніяк не зацікавить мух, гризунів та тарганів.

- Які ж солодощі та напої можна використовувати в дитячому харчуванні?

Оптимальний варіант – фрукти, ягоди, сухофрукти, мед, дитяче та галетне печиво, домашня випічка (на дріжджах, бісквітна з фруктовими, ягідними, сирними наповнювачами), фреш чи спеціальні дитячі соки, молочні коктейлі, киселі, компоти. У невеликій кількості допустимі фабричні мармелад, пастила, зефір, халва.

При покупці продуктів харчування зверніть увагу на пояснення на обгортці. Не купуйте продукти, що містять консерванти, неприродні барвники, ароматизатори та інші хімічні доповнювачі.

Уникайте продуктів харчування, виготовлених з використанням генетично модифікованих організмів (ГМО). І ще: якісні продукти не бувають дешевими.

Кiлькiсть переглядiв: 624